Terugblik 2018

Cybercriminaliteit; Bent U voorbereid?

Cybercriminaliteit: Bent U voorbereid? Business Meets organiseert al voor het achtste jaar op een rij de Business Meets bijeenkomsten. Deze keer was de starlightlounge van het Blue Collar Hotel op Strijp S de inspirerende locatie voor een meeting waarbij cybercriminaliteit centraal stond. Een onderwerp waar de gasten van Business Meets door geïnspireerd raakten.

Want tijdens de inleiding van het onderwerp door dagvoorzitter Anne-Marie Fokkens was de zaal nog wat terughoudend. Niemand was immers al gehackt. Althans niemand wilde vertellen of wist dat zijn bedrijf al eens gehackt was. Maar uiteindelijk hielp keynote-speaker Rickey Gevers iedereen uit hun droom, want: ‘Iedereen is al een of meerdere keren gehackt!’

Rickey Gevers, ethisch hacker, nam tijdens deze editie van Business Meets, zijn toehoorders mee in de wereld van een hacker. Zijn concrete boodschap: ‘vraag je niet af of je gehackt wordt, maar wanneer en wat je er tegen kunt doen.’ Hackers zijn net als gelegenheidsdieven, waar de deur makkelijk opengaat, gaan ze naar binnen. Je beschermen tegen hacken stuit op twee problemen: de techniek en de mens. Er bestaat nog geen techniek die 100% foutloos is. Er is altijd wel een fout in de programmering waar een hacker gebruik van maakt. Daarnaast is de mens de zwakke schakel. Er hoeft maar 1 persoon in je bedrijf minder zorgvuldig te werk te gaan en een hacker profiteert er van. Zijn advies: voer een two factor authentication in, gebruik zolang mogelijke wachtwoorden (bij voorkeur zinnen), voer updates direct uit en zorg altijd voor een backup!

Vervolgens nam Petra Oldengarm, cybercrimespecialist en tot voor kort werkzaam bij Hoffman Bedrijfsrecherche, de gasten mee in de trends van cybercrime. Cyberdreiging groeit snel: over vijf jaar bestaat de helft van de misdaad uit cybercriminaliteit. Dus zorg voor cyberweerbaarheid. Hoe? Door integrale aanpak van organisatie, mens en techniek. Haar belangrijkste advies: ‘bescherm je kroonjuwelen’.

Na deze inspirerende sessies werden naast de keynote sprekers ook Xander Koppelmans, ervaringsdeskundige en Bjorn Jalving van Turien Assurantiën uitgenodigd voor een ronde tafeldiscussie onder leiding van Anne-Marie Fokkens. Xander vertelde de zaal wat het met je doet als je bedrijf gehackt wordt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je bedrijfsvoering, maar ook voor je gehele bestaan. Bjorn jalving gaf aan dat je je inmiddels kunt verzekeren tegen datalekken. Als afsluiting liet hacker Ralph Moonen zien hoe makkelijk het is om een telefoon te hacken. Menig gast zag zijn naam terug in de lijst van telefoons die met 1 druk op de knop gehackt konden worden. Toch wel confronterend.

Iets wat ook wel bleek tijdens de afsluitende borrel. Onder het genot van een hapje en drankje was een veel gehoord geluid dat veel aanwezigen tot denken waren aangezet. Waarmee de organisatoren cq. gastheren van deze middag weer in hun opzet geslaagd waren. Inspireren en enthousiasmeren in een ongedwongen setting. Op naar 2019!

Lees hier het verslag van 2017
Lees hier het verslag van 2016
Lees hier het verslag van 2015
Lees hier het verslag van 2014
Lees hier het verslag van 2013
Lees hier het verslag van 2012
Lees hier het verslag van 2010

Georganiseerd door: